tiistai 11. lokakuuta 2016

~vuosien takaa~

Etelä-Korean kulttuuri ja historia

Muutama päivä sitten tuli vierailtua 조선 (yoseon) dynastian (500 vuoden takaa) aikaisessa temppelissä. Tempeli oli sen aikaisten kuninkaiden poliittinen kokoontumispaikka. Korean historialla on pitkät juuret ja se on hyvin mielenkiintoinen.

Kaikki alkoi siitä kun ei ollut Koreaa vaan kolme eri maata (nykyisen koreoiden paikalla). Tämä siis ennen ajanlaskua -600 vuoteen asti kunnes alkoivat sotimaan. Maat: 고구려 (kokuryo), 백제 (begye) ja 신라 (shilla). Shilla voitti ja muodosti yhden maan. Rauhaa maassa kesti noin 267 vuotta kunnes sota syttyi taas entisten kokuryon ja begyen kansalaisten välillä ja tietysti shillan. Mukaan sotaan tuli uusi maa 발해 (balhe). 

Tällä kertaa kokuryo voitti ja sen aikainen kuningas 궁예 muutti maan nimeksi 후고구려. (hu kokuryo). Tämä kuningas kung je oli kuitenkin paha mies ja tappoi monia viattomia joten mies 왕건 (wang kon) tappoi kuninkaan ja tuli itse kuninkaaksi. Maan nimi muuttui taas jälleen. Nimeksi tuli 고려(koryo). Maan nimi Korea tuleekin tämän aikaisesta nimestä. Tämä aikakausi on husamgugsiden. Vuodet vierivät ja kuningas ja aikakausi vaihtui ja yllätys yllätys maan nimi myos. 

Maan ja dynastian nimeksi tuli 조선. Eli vierailin tämän aikaisessa temppelissä. 
Temppeliin pääsee ilmaiseksi jos yllä on kansallispuku hanbuk. Puvun vuokrahinta on 30 000 wonia 2-4 tunnilta. Halvemmallakin saa. Kokemus itsessään oli mukava. Puku autettiin päälle ja hiukset laitettiin paikalliseen tapaan. 

Yhteensä kuninkaita koreassa on ollut 27. Viimeinen vuosina 1907-1910. Kunnes Japani valloitti maan. 1910-1945 Korea oli Japanin omistuksessa. Korealaiset vaihtoivat  salaa Japanilaisilta maan nimen vuonna 1919 대한민국. (De hanmingug) ja nimi on pysynyt siitä asti samana. 대한민국 tarkoittaa kahta asiaa yksi kansa, yksi veri & suuri maa.

Korea vapautui 1945 mutta korealaiset kuitenkin itsenäistyttivät itsensä jo 1919. Maan vapautumisen jälkeen rauhaa ei kuitenkaan kestänyt kauaa kun nykyinen pohjois- ja etelä-korea aloittivat sotimaan keskenään. Sotaa kesti 1950-1953. Sen jälkeen maat sopivat sotatauon. Tauko on pysynyt tähän päivään asti. Aika mielenkiintoinen historia, vai mitä?








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti