tiistai 20. syyskuuta 2016

Life in Korea

Heips jälleen! Kirjoittelen tätä tekstiä korealaisella koneella (näppäimistostä puuttuu äät ja oot <-pisteillä) jos joskus teet samaa kuin minä alt pohjaan ja koodi 0228 niin saat ä:n. Tekstiä kirjottaessa tajusin miten paljon suomen kielessä on ä-kirjaimia. (tahan mennessa olen kirjoittanut koodin 15 kertaa....) Noniiin mutta asiaan! Koreassa on kulunut 43 päivää (......miksi suomen kieli miksi?....) ja olen pistänyt merkille muutamia uusia seikkoja. Tässä lista korean tavoista jos joskus loydät itsesi seikkailemasta Seoulista, et luultavasti järkyty (ainakaan samantien).



-Vanhoja (tai naimisissa olevia) ihmisiä kutsutaan ahjussi (mies) ahjumma (nainen)

-jos olet poika/mies/herra/miksi haluatkaan itseasi kutsua: sanot itseasi vanhempaa miespuolista henkiloä hyung / naispuolista nuna 
nuorempaa m ja n. puolista dongseng

-jos taas olet tytto/nainen/rouva (ymmärrätte pointin) sanot itseäsi vanhempaa miestä -oppa ja vanhempaa naista unni. Nuorempaan pätee sama kuin aiemmin dongseng.

-jos olette tuntemattomia kutsut ainoastaan koko nimellä esim. Kim Won Bin tai Lee min Ho. 

-Koreassa ainostaan samanikäiset/samana vuonna syntyneet ovat ystäviä ja voivat puhua epävirallisesti. Sekä aikuinen voi puhua pienelle lapselle ilman virallista kieltä. Jos nuorempi puhuu vanhemmalle epävirallisesti, se on tooooooooodellla torkeää.

-Ihmisiä tervehditään kumartaen. Pieni riittää

-Kaikki autonlasit ovat mustia (because sun) 

-Ihosta huolehditaan paljon. Uimapukuihin saa peitteet käsivarsille. Aurinkoa EIII oteta never. for real. never. Rannoilla tuodaan teltat minkä sisällä ollaan.

-  pukeutuminen erilaista (varsinkin female puolisilla).  hameet on joko tosi pitkiä tai tosi tosi TOSI lyhyitä. Paidoissa ei oo syvii kaula-aukkoja. 

-Pyhapaivina ihmiste saa vapaata toistä.paitsi liikenne pelaa (bussit,subwayt, suuret ruokakaupat)

-Korealaiseen aamupalaan kuuluu riisiä (kuten muihinkin ruokailuihin), kimchi, keitto, merilevä, joskus kasvislettuja/lihaa/kasvissekoituksia/paistettua kananmunaa/ muita korealaisia lisukkeita.

-ravintolassa syominen halvempaa kuin kaupasta ruuan ostaminen. Hedelmät toooosi kalliita.

-Kun saavut koreaan osta lentokentältä T-money card <- se on sun avain elämään.  sil maksat bussit,junat, subwayt, taksit ja jopa joissain ruokakaupoissa. Korttiin ladataan rahaa. 20 000 wonia riittää pitkälle. Bussin/subway kertamaksu on 1200 wonia. Jtn 80 snt. Piippaa kortti lukulaitteeseen bussiin mentäes ja pois lähtiessä. Voit vaihtaa busseja ja metroja 30 minuutin ajan ilmaiseksi. eli voit kulkea bussilla ja subwaylla hintaan 1200 wonia/ kerta. Jos menee yli 30 min lisämaksua otetaan joku 500 wonia

-hyttysiä tulee ilta-aikaan. Puremat tosi jytyjä. 

-roskiksia on kaduilla aika vähän ja taloista roskat tuodaan kasoihin tienvarteen mistä roska-auto käy keraamassa.  

-vessoja on  paljon ja ne on ilmasia.(en oo kertaakaa nähny maksullista) Kannattaa pitää vähän paperia mukana, koska kaikissa vessoissa ei ole paperia. 

-postikortteja en oo paikantanu mistää. Ei edes postitoimistossa

- Hanavettä voi juoda Soulissa keitetteny (jotkut juo suoraa hanasta ilman keittämist mutta mie en)

-En valita ikin enää suomen ruuhkista. Ei ei ei. Koe Soulin aamuruuhka ennen 8 nii tiiät. (bussissa on aika tiivis tunnelma)

-kenkien koot on mm merkittyinä. koko 37-38 on semmoi 235-240 mm. 

-alkoholi  on halpaa ja sitä myydään kaikkialla. leipomoissa on yleensä viinejä myynnissä. 

- Jalankulkijoille liikennevaloissa on sekunnit jotta näkee paljonko aikaa ylittaa tie.

Siinä oli pikku lista asioista jota olen huomannut Koreassa olessani. Toivottavasti on apua jos joskus suuntaat Kimchimaan valtakuntaan. 

Kimchi (kor. 김치, myös gimchi tai kimchee) on kiinankaalista valmistettu voimakkaasti maustettu korealainen ruokalaji. Kimchistä on olemassa lukuisia muunnelmia, mutta yleisimmin se valmistetaan kiinankaalista hapattamalla maitohappokäymisen avulla eli fermentoimalla. Tulisuuden ja punaisen värin se saa mausteista, kuten chileistä, sipulista, valkosipulista, retiisistä ja inkivääristäKimchi tarjotaan usein sellaisenaan, mutta siitä voi myös valmistaa edelleen muita ruokalajeja, esimerkiksi paistettua kimchiriisiä (kimchi bokkeumbap) tai keittoa (kimchi jjigae).
Etelä-Koreassa kimchiä säilytetään muista ruoista erillään, sillä maun lisäksi myös sen haju on varsin voimakas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti