sunnuntai 21. elokuuta 2016

Eroja Suomeen

Hei! Tänään kirjoittelen asioista joita olen huomannut Etelä-Koreassa. Suomalaisena jotkut jutut on ollut hauskoja ja yllättäviä, vaikka hyvin olin perehtynyt maan tapoihin. Osa ennestään tuttuja. Tässä muutama esimerkki:

1. Parkkipaikoilla on aina stopperit, ettei kukaan aja seinään tai toiseen autoon, sekä jossain  paikoissa on naisten parkkipaikkoja erikseen pinkeillä opasteilla merkattuna xD parkkiruutujen yläpuolella on valot, näkee jo kaukaa onko vapaata tilaa. (Vihreä vapaa, punainen varattu).



2. Roskiksia ei ole paljoa julkisilla paikoilla ja taloista roskat heitetään kasaan kadulle jätesäkkeihin josta viikoittain roska-auto käy keräämässä ne???

3. Monissa kauppakeskuksen vessoissa on ihmeelliset monitoimivessanappulat (yep aivan oikein) Tavallaan semmoset kaukosäätimet missä monen monta nappulaa. Kuva netistä otettu, mutta idean tajuaa.


4. Perinteisesti korealaiset nukkuvat lattialla. Osalla on sängyt mutta osa noudattaa vanhaa perinnettä.

5. Liikenne on hullua. Kokekaa se itse. On hauska nähdä skootterit ja mopot vetävän ruuhka-aikaan autojonojen  läpi (kuljettajilla ei tietenkään kypärää) ja takseilla on vaikeuksia pysyä omilla kaistoilla. Liikenteessä ollaan kuitenkin kohteliailta  ja jos toiselle tekee ikävästi (kiilaa nopeasti eteen) korealaiset vilkuttaa valoja anteekspyynnöksi (paitsi taksit).

6. Kengillä ei IKINÄ saa mennä taloon sisälle. Suomessakin otetaan kengät pois, mutta koreassa talon korokekynnyksen yli ei mennä kengillä. (syytä en tiedä vielä) samoin joissain ravintoloissa kengät otetaan pois.


7. Ruokapöydässä syöjillä on omat riisit ja keitto, mutta muu ruoka jaetaan ja niitä syödään syömäpuikoilla kaikki samoista lautasista.

8. Lähes  kaikki elintarvikkeet leikataan saksilla pienimmiksi paloiksi esim. liha, kimchi ja kasvikset.

Siinä muutamia esimerkkejä Korean kulttuurieroista Suomeen. Niitä tulee varmasti päivä päivältä lisää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti